Fotodynamisk behandling

Hvad er det?
Fotodynamisk behandling er en ny behandling af almindelig hudkræft (basalcellehudkræft) og hudkræft forstadier (aktiniske keratoser).

En creme, der indeholder et stof (methylaminolevulinat), smøres på hudforandringen. Stoffet optages og omdannes i de syge celler til et lysfølsomme stof. Når man lyser på celler, der indeholder det lysfølsomme stof, sker der en fotokemisk reaktion, som ødelægger de syge celler.

Behandlingsmåden
For at bedre optagelsen af creme og lys i de syge celler fjernes skæl og skorper fra hudkræften med en skarpske.

Derefter smøres cremen på hudkræften og på 5-10 mm. af omgivende normal hud. Det indsmurte område tildækkes med en forbinding i tre timer.

Herefter fjernes forbindingen og området belyses med almindeligt synligt rødt lys i ca. 10 minutter. (I de tre timer cremen skal sidde, behøver man ikke at opholde sig i klinikken).

For at beskytte øjnene anvendes beskyttelsesbriller under selve belysningen. Belysningen kan undertiden føles varm og stikkende. Hos enkelte patienter kan det gøre ondt under og et stykke tid efter belysningen.

I få tilfælde må belysningen afbrydes på grund af uudholdelig smerte. Smerten er forbigående og aftager i løbet af det følgende døgn. Der kan anvendes håndkøbssmertestillende midler.

Efter behandlingen
Det behandlede område bør ikke de første dage efter behandlingen udsættes for stærkt lys.
Efter lysbehandlingen bliver den lysbehandlede hud rød og lidt hævet.

En til flere dage efter kan der komme små vabler og sår på det belyste område. Såret kan beskyttes med tørre forbindinger. Der dannes sårskorper og/eller skællende hudforandringer på det belyste område, der langsomt skaller af.

Der kan, som i et hvert andet sår, opstå infektion, som behandles afhængigt af sværhedsgraden. Sårhelingen kan tage to til fire uger. Efter sårheling kan det behandlede område være lidt rødt og forbigående bliver mere brunligt end omgivende hud.

Behandlingen efterlader oftest ingen eller kun mindre ardannelse.

Det er vigtigt at undgå sol på de behandlede områder, da der ellers kan opstå vedvarende rødme eller brun misfarvning.

Som efter enhver anden behandling for hudkræft, bør patienten følges regelmæssigt i mindst 2 år med henblik på eventuelle tilbagefald og eventuelle nye hudkræftforandringer.

I nogle tilfælde skal behandlingen gentages.

Hvad kan med fordel behandles
Forstadier til almindelig hudkræft (aktiniske keratoser) og overfladisk basalcellehudkræft kan med fordel behandles med fotodynamisk behandling.

Grundet den ringe ardannelse er fotodynamisk behandling velegnet til hudforandringer på synlige områder som ansigt, hals, bryst, ryg og arme.

Endvidere er behandlingen særdeles velegnet til patienter med mange og udbredte forandringer. Fotodynamisk behandling kan også bruges til at mindske et større hudkræft område, så kirurgiske indgreb bliver mindre omfattende.